Çocuklarda Görülen Bulaşıcı Hastalıklar ve Korunma Yolları
Çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklar özellikle okul çağındaki çocuklar arasında hızla yayılabilen ve bazen ciddi komplikasyonlara yol açabilen rahatsızlıklardır. Bu nedenle ebeveynlerin bu tür hastalıklar konusunda bilgili ve hazırlıklı olması çocukların güvenliği ve sağlığı açısından büyük öneme sahiptir.
Bulaşıcı Hastalıkların Tanımı ve Önemi
Çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu hastalıklar çocukların bağışıklık sistemi gelişene kadar daha sık görülür. Bu nedenle bulaşıcı hastalıklar ve korunma yolları önemlidir. Bulaşıcı hastalıklar bir kişiden diğerine mikroorganizmaların (virüsler, bakteriler veya mantarlar) geçtiği herhangi bir hastalığı içerir. Bu mikroplar öksürük, hapşırma, temas veya kirli yüzeyler gibi yollarla yayılabilir.
Çocukların En Sık Karşılaştığı Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir?
“Bulaşıcı hastalıklar nelerdir?” diye merak ediyorsanız çocuklar için en yaygın bulaşıcı hastalıklar arasında grip, soğuk algınlığı, boğmaca, kulak enfeksiyonları, ishal ve kusma, kızamıkçık, suçiçeği, hepatit A ve B, zatürre ve menenjit yer aldığını bilmelisiniz. Bu hastalıklar özellikle okullar ve kreşlerde kolayca yayılabilir.
Kızamık
0-6 yaşta görülen hastalıklar arasında yer alan kızamık virüslerden kaynaklanır ve hem bulaşıcı hem de döküntülü bir enfeksiyondur. Kuluçka dönemi 10- 12 gün sürer. En bulaşıcı dönemi ise şikayetler görülmeden önceki 4 gün ve döküntüler belirdikten sonraki 4 gündür. En yaygın belirti ateştir. Ateşe eşlik eden belirtiler ise göz enfeksiyonu, öksürük, burun akıntısıdır. Bu belirtilerin görülmesi ise virüsün vücuda girdiği 10-12 gün sonrasıdır. Ateşin yükselmesiyle beraber döküntüler belirir. Döküntüler 1 haftadan daha uzun süre devam edebilir.
Kızamıkçık
0-6 yaşta görülen bulaşıcı hastalıklar olan kızamıkçık her çocukta farklı belirtiler yaratır.
Kabakulak
Özellikle tükürük bezlerini etkiler. Özel bir tedavisi bulunmadığından aşı önemlidir. Bu hastalık virüsü kapan kişilerden 15 gün boyunca bulaşabilir. Belirtiler ise virüs maruziyetinden 2-3 hafta sonra görülür. Bu belirtiler ateş, baş ağrısı, iştah kaybı, halsizlik, eklemlerde ağrı, ağızda kuruluk şeklindedir. Virüs kaynaklı olduğundan tedavide antibiyotik etkisizdir. Bunun yerine belirtileri kontrol altına alan ilaçlar ve destekleyici önlemler kullanılır.
Suçiçeği
Suçiçeği döküntülerle yaşanan bulaşıcı bir hastalıktır. Kuluçka süresi virüsün vücuda girmesi ile 2-3 haftadır. Bu sürenin sonunda döküntü ile 3-4 gün ateş yüksek seyreder. Tedavide antibiyotik etkisidir. Tedavi belirtiler üzerinden planlanır.
Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları
Çocuklar, bulaşıcı hastalıklara karşı yetişkinlere göre daha savunmasızdır. Bu nedenle çocukların bulunduğu ortamlarda bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için bazı önlemler almak ve bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları önemlidir. Bunlar aşağıdaki gibidir:
§ Ellerin sık sık yıkanması bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engeller. Çocuklar da ellerini sık sık yıkamaları konusunda teşvik edilmelidir. Ayrıca, özellikle grip ve benzeri solunum yolu enfeksiyonlarına karşı aşılanmaları sağlanmalıdır.
§ Çocukların birbirleriyle temas ettiği oyuncaklar, masalar ve diğer eşyalar düzenli olarak temizlenmelidir. Ayrıca, hasta olan çocukların okul veya kreşe gitmemesi, evde kalması ve dinlenmesi önerilir.
§ Bazı bulaşıcı hastalıkların belirtileri hafif olabilir ancak bu durumda bile çocuklar başka insanlarla temas etmeden evde kalmalı ve tedavi edilmelidir.
§ Çocuklara hijyen kuralları yanında sağlıklı beslenme ve düzenli uyku alışkanlıkları kazandırılmalıdır. Bu şekilde bağışıklık sistemi güçlendirilerek bulaşıcı hastalıklara karşı direnç arttırılabilir.